Vysokoteplotní lepidla - oprava prasklého kotle, motoru a výfukových svodů

Vysokoteplotní lepidla

Praskla vám příruba, trubka v kotli, teče vám kotel, potřebujete zalepit kotel nebo snad utěsnit kotel? Náhradní díly jsou drahé nebo nevíte jak opravit? S vysokoteplotními/žáruvzdornými lepidly je to jednoduché. Vysokoteplotní lepidla lze také použít na lepení prasklého boku motoru, opravu vysokoteplotní pece a další. 

Jednoduše všude tam, kde nelze nebo nechceme použít svařování, např. z důvodu, že jde o litinu či slitinu a svárem bychom mohli tento materiál poškodit. Vysokoteplotní lepidla lze použít také k lepení prasklin, úbytku materiálu, připevňování sond. 

Připravili jsem si tak pro tyto případy vysokoteplotní lepidla. Kam všude je možné je použít? Nabízíme vysokoteplotní lepidlo na kov, vysokoteplotní lepidlo na ocel, vysokoteplotní lepidlo na keramiku, vysokoteplotní lepidlo na nerez ocel, vysokoteplotní lepidlo na litinu - to vše v jednom produktu, dle požadované teploty buď produkt H 1000 (až do 760°) nebo H 2400 - (až do 1060°C). H2400 je žáruvzdorné lepidlo, lze jej použít i na přímý kontakt s ohněm.  

1-30

Produkt H 1000 - až do 760°C - k zakoupení zde

Produkt H 1000 je dvousložkové vysoce teplotně odolné keramicko-kovové lepidlo. Produkt po vytvrzení odolává teplotám až do 760°C. Používá se ke spojení, lepení, spárování a k opravám vysokoteplotně namáhaných dílů, převážně na hliníku, litině, oceli, nerez oceli a keramice. Používá se jednoduše všude tam, kde vysoká teplota neumožňuje použít běžné tmely na bázi epoxidu nebo nelze daný povrch svařit kvůli užitému materiálu. Lepidlo je přebarvitelné barvou, lze ho mechanicky opracovávat.

Možné použití: opravy odlitků a forem, vysokoteplotní pece, bojlery, příruby, turbíny, spalovací motory, čerpadla, ventilátory, hlavy motorů, výfukové vedení, rozdělovací potrubí, opravy v chemickém průmyslu.

Neaplikujeme jej na přímý plamen, tam používáme případně lepidlo H 2400.

Aplikace vysokoteplotního lepidla H 1000

1. Smíchání - Jelikož je produkt H 1000 dvousložkovým lepidlem (skládající se z kapaliny a polymerního kovového prášku), je potřeba jej nejdříve smíchat v poměru 2:1 (kapalina : polymerní prášek)

2. Odstranění nečistot a odmaštění - Před aplikací lepidla musíme z opravovaného místa mechanicky odstranit nečistoty - odstranit např. dehet, zplodiny ze spalování, napáleniny a další. Dále je potřeba místo pečlivě odmastit, doporučujeme produkt S 1960. Nelze používat jakékoliv odmašťovače, ředidla - nesmí totiž obsahovat toluen, xylen a další mastná rozpouštědla, co by mohly postupně lepidlo odseparovat a nebylo by tak dlouhodobě funkční. Je tedy nutné používat bezebytkové odmašťovače, což splňuje produkt S 1960. 

3. Nanesení a vyschnutí produktu - Rozmíchaný produkt struktury husté pasty naneseme na opravované místo a necháme jej 20 - 60 minut vyschnout při teplotě zhruba 20 - 30 °C. 

4. Vytvrdnutí vysokoteplotního lepidla - Po vychnutí lepidla je nutné jej vytvrdit. To lze provést několika způsoby:

4.1. Pokud lze, opravovaný díl vložíme do pece/trouby a necháme jej hodinu vytvrdit při 70 °C.

4.2. Pomůžeme si horkovzdušnou pistolí, kterou zapneme na 1. stupeň (odpovídá 300 °C) a položíme ji zhruba 30 - 35 cm od opravovaného místa - tak, abychom dosáhli 70 °C. Necháme vytvrzovat dané místo cca 1 hodinu.

4.3. Případně pokud se jedná o kotel - lze využít i zapálenou svíčku, kterou vložíme dovnitř do kotle a ta za cca 1,5 h - 2 h vyhřeje kotel na požadovanou teplotu 70 °C a dojde tak k vytvrzení lepidla také. 

5. Opracování povrchu do požadovaného tvaru - Vysokoteplotní lepidlo lze opracovat,brousit, vrtat a lze tak upravit do požadovaného tvaru. Vytvrdne do pevnosti kovu s extrémní odolností, je použitelné na vysokou teplotu.

6. Uvedení zařízení v činnost - Můžeme postupně zvyšovat teplotu, napouštět, uvádět zařízení v činnost.

Vše pro vás případně popsal na video i náš technický ředitel Michal Founě: 

 

Produkt H 2400 - až do 1060°C - k zakoupení zde

Jednosložkové vysoce teplotně odolné keramicko-kovové lepidlo/tmel. Produkt po vytvrzení odolává teplotám až do 1060°C. Používá se ke spojení, lepení, spárování a k opravám vysokoteplotně namáhaných dílů, převážně na hliníku, litině, oceli, nerez oceli a keramice. Používá se jednoduše všude tam, kde vysoká teplota neumožňuje použít běžné tmely na bázi epoxidu. Lepidlo je přebarvitelná barvou, lze ho mechanicky opracovávat.

Možné použití: opravy odlitků a forem, vysokoteplotní pece, bojlery, příruby, turbíny, spalovací motory, čerpadla, ventilátory, hlavy motorů, výfukové vedení, rozdělovací potrubí, opravy v chemickém průmyslu.

Vytvrzuje při 20°C a teplem, viz návod. Unikátní chemická odolnost, koncentrovaná kyselina dusičná až do bodu varu. 

 

Aplikace vysokoteplotního lepidla H 2400

Aplikace je velice podobná aplikaci lepidla H 1000. 

1. Odstranění nečistot a odmaštění - Lepidlo je jednosložkové, není tedy potřeba něco míchat. Před aplikací lepidla musíme z opravovaného místa mechanicky odstranit nečistoty - odstranit např. dehet, zplodiny ze spalování, napáleniny a další. Dále je potřeba místo pečlivě odmastit, doporučujeme produkt S 1960. Nelze používat jakékoliv odmašťovače, ředidla - nesmí totiž obsahovat toluen, xylen a další mastná rozpouštědla, co by mohly postupně lepidlo odseparovat a nebylo by tak dlouhodobě funkční. Je tedy nutné používat bezebytkové odmašťovače, což splňuje produkt S 1960. 

2. Nanesení a vyschnutí produktu - Produkt struktury husté pasty naneseme na opravované místo.Dáváme 2-4 mm vrstvy lepidla. Každou jednotlivou vrstvu lepidla necháme vyschnout cca 2 hodiny vyschnout při teplotě zhruba 20 - 30 °C. 

Pokud by byla potřeba větší vrstva, tak nanášíme produkt ve více vrstvách (jednotlivě vždy po vytvrdnutí předchozí vrstvy) nebo využijeme např. podložku z nerez oceli. Každou jednotlivou vrstvu lepidla necháme vyschnout cca 2 hodiny vyschnout při teplotě 20 - 30 °C. 

3. Vytvrdnutí vysokoteplotního lepidla - Po vychnutí lepidla je nutné jej vytvrdit. To lze provést několika způsoby:

3.1. Pokud lze, opravovaný díl vložíme do pece/trouby a necháme jej hodinu vytvrdit při 90 - 100 °C.

3.2. Pomůžeme si horkovzdušnou pistolí, kterou zapneme na 1. stupeň (odpovídá 300 °C) a položíme ji zhruba 20 - 30 cm od opravovaného místa - tak, abychom dosáhli 90 - 100 °C. Necháme foukat na dané místo cca 1 hodinu, po cca 1 hodině je lepidlo vytvrzené. 

4. Opracování povrchu do požadovaného tvaru - Vysokoteplotní lepidlo lze opracovat,brousit, vrtat a lze tak upravit do požadovaného tvaru. Vytvrdne do pevnosti kovu s extrémní odolností, je použitelné na vysokou teplotu. 

5. Uvedení zařízení v činnost - Můžeme postupně zvyšovat teplotu, napouštět, uvádět zařízení v činnost.