Čištění a ochrana solárních či fotovoltaických panelů -zvýšení životnosti a efektivity

Zvyšte životnost a efektivitu svých solárních či fotovoltaických panelů vyčištěním a následnou semipermanentní a permanentní ochranou

Vyšší ceny energií zapříčinily obrovský zájem o fotovoltaické a solární panely. Někteří výrobci panelů v přiložených informacích uvádějí, že panely jsou bezúdržbové a nevyžadují žádnou další speciální návaznou péči. To ale není tak úplně pravda.Na základě námi objednaného měření nezávislé firmy bylo zjištěno, že neošetřený panel má snížený výkon o 17 %, (více o tomto měření se můžete dočíst zde). Jde tak o 17 % ,,navíc", které můžete využít pro svou spotřebu. A to už se vyplatí čistit, že? Pro správný výkon panelů je tedy důležité, aby jejich funkční plocha byla čistá, jelikož znečištění snižuje výkon a tím i výnos z investice již v prvním roce užívání. Aby tak došlo k co nejrychlejšímu navrácení finanční investice vložené do solárních či fotovoltaických panelů, je nutné o panely pečovat. 

Je to stejné, jako by vám někdo tvrdil, že u nových oken není zapotřebí žádná další údržba, že je nemusíte dalších pár let mýt. Pouze dešťová voda nevyčistí jak vaše okna, tak ani solární panely. Toto lze dobře ukázat také např. na čelním skle auta. Když si nebudete šest měsíců čistit čelní sklo, špína se na něm nahromadí a dobrá viditelnost se ztratí v důsledku úbytku světla. Stejné je to u solárních panelů, protože jsou vystaveny stejným vlivům. Toto potvrzují naše vlastní testy, doložené snímky z mikroskopu /viz konec tohoto článku/.

Je potřeba říci, že péče o solární a fotovoltaické panely se neliší. Tento článek tak pojednává o obou druzích panelů.

Druhy znečištění panelů

Na panelech se usazují různé nečistoty, především prach, exhalace ze zplodin, mastný dopravní film, pyl, znečištění od hmyzu, ptačí trus a další. Druhy a hlavně množství znečištění se samozřejmě odvíjí od toho, kde se panely nacházejí. 

Proč je potřeba solární panely čistit a jak často?

Dle studií ztrácí panel už po roce bez čištění až 12 % výkonu. Asociace Solar Energy Power Association uvádí, že znečištěné solární panely mohou ztratit 20 % svého energetického výkonu.  Univerzitní výzkum potvrdil, že znečištěný solární panel může ztratit 50 % své účinnosti ve srovnání s čistým solárním panelem. Za poslední dva roky přizpůsobilo mnoho výrobců solárních modulů své záruční podmínky. Jako příklad můžeme uvést následující citaci: „Pokud dojde k poškození fotovoltaických modulů v důsledku neodborné manipulace nebo neodstraněného znečištění, dojde ke ztrátě nároku na záruku.“ (Zdroj: Sonnenenergie, 3/2015). Proto je důležitá pravidelná údržba.

Frekvence čištění panelů se odvíjí od sklonu instalace a od toho, kde se panely nacházejí. Ve městech a průmyslových oblastech, kde je prach a smog a na pláních, kde je velké množství pylu, je potřeba panely čistit častěji než v jiných regionech. Vrstva sazí vzniklých nedokonalým spalováním dokonce může způsobit zešednutí povrchu panelu a panel se stane odolným vůči slunečnímu záření. Obecně se doporučuje údržba 2x ročně. 

Čištění panelů

Solární či fotovoltaické panely lze omývat ručně pomocí mikrovlákna nebo nejlépe vysokotlakým/střednětlakým čističem s přídavkem vhodného čistícího prostředku, který nepoškodí povrch panelů, což se může stát při použití hydroxidových produktů. Nikdy nepoužívejte abrazivní čistící prostředky, které mohou nenávratně porušit povrch panelů. Používejte pouze speciální prostředky určené k čištění panelů. Vhodnými čističi jsou produkty IMPASOLAR, dostupné na tomto e-shopu, zde. Balení vysokotlakého ochranného čističe IMPASOLAR VCO o obsahu 1 l pořídíte již za 199 Kč. Tento čistič poskytuje zároveň ochrannou vrstvu nanovosku proti znečištění. Dochází tak ke zvýšení kluznosti a k zabránění přilnutí nečistot, čímž se výrobní výkon panelů zvyšuje. Tento produkt je také ideální na přípravu povrchu před aplikací ochran IMPASOLAR ROV a VOV. Pro ruční aplikace doporučujeme čistič a odmašťovač IMPASOLAR OSC, který je vhodný před aplikací keramické ochrany IMPASOLAR NCR. Tento čistič snadno odstraní i těžce odstranitelné nečistoty, např. zbytky lepidel z lepících pásek a krycích fólií.

Proč je dobré panely ochránit před znečištěním?

Ošetřený panel je po aplikaci nanoochrany v podstatě samočistící, díky neviditelné nano vrstvě se veškeré nečistoty za deště nabalí na kuličky vody a jednoduše stečou z povrchu pryč. Vzhledem k samočistícímu účinku ochrana výrazně zvyšuje výrobní výkon panelů a zaručuje průchod 100 % světla. Na povrchu ochrana vytváří neviditelnou hydrofobní vrstvu s ochranou proti vodě, polétavému prachu a písku, pylu, znečištění z ovzduší, mastnému dopravnímu filmu, znečištění od ptáků a hmyzu, usazování minerálních povlaků. Toto vše dokáží nanoochrany IMPASOLAR.

Na výběr je několik druhů nanoochran. Nanopolymerová hydrofobní ochrana IMPASOLAR ROV je určena pro ruční aplikace, IMPASOLAR VOV pro vysokotlaké a středotlaké aplikace. Oba produkty zaručují ochranu až na 6 měsíců, dle povětrnostních podmínek. Perzistentní keramická hydrofobní a oleofobní ochrana IMPASOLAR NCR vyhladí mikropóry na povrchu a vytvoří separační vrstvu, čímž snižuje namrzání sněhu a ledu. Sníh se na povrchu neudrží, rychleji odtává a výrobní výkon panelů se zvyšuje. Keramický povrch o tvrdosti 9H nejenže chrání před veškerým znečištěním, ale je odolný i vůči abrazi, čímž výrazně prodlužuje životnost panelů. Jedno ošetření poskytne ochranu až na 5 let! 

Všechny naše produkty se aplikují jednoduše. Pokud se ale na údržbu a čištění panelů svépomocí necítíte, lze si u naší firmy objednat prověřené specializované firmy, které čištění provedou za vás. 

bannery stranka IMPANANO (1)


Co doporučujeme před montáží panelů? 

Určitě by se měl povrch střechy, kam budeme panely instalovat, vyčistit a ochránit proti vodě, znečištění a vzniku řas, mechů a lišejníků. Co se tohoto týče, i na toto máme řešení. Produkty  D 401 a Impaguard 222 společně zaručují ochranu na 15 let.