Proč je důležité čistit a ochránit fotovoltaické a solární panely?

Přestože jsme přesvědčeni o kvalitě našich produktů IMPASOLAR a důležitosti čištění a ochrany panelů, nechali jsme na FV elektrárně provést nezávislou speciální firmou srovnávací měření očištěných a ochráněných a proti tomu znečištěných panelů. 

Na základě námi objednaného měření nezávislé firmy bylo zjištěno, že neošetřený panel má snížený výkon o 17 %.

Jde tak o 17 % ,,navíc", které můžete využít pro svou spotřebu. A to už se vyplatí, že?

Snímek obrazovky 2023-03-21 v 15.56.47

Rozdíl ve výkonu čistého a znečistěného FV pole je evidentní a potvrzuje jen to, že pokud chcete maximalizovat výrobu z vašich fotovoltaických panelů, je potřeba o ně pečovat. Z tohoto důvodu jsme vyvinuli naše čističe a ochrany IMPASOLAR, které jednak zvyšují výkon panelů a zároveň prodlužují jejich životnost.

Fotovoltaické pole je rozděleno na dvě stejné části 4x460W:

 Snímek obrazovky 2023-03-21 v 15.56.35

Panely jsou v provozu od začátku května 2022 a pravá strana, zapojená sériově jako String 2, dosud nebyla vyčištěna ani ošetřena. Je zde vidět viditelná vrstva prachu a povětrnostního znečistění, nalepená na transportním vosku, který je nanášen ve výrobě jako ochrana. Levou stranu, která je zapojena sériově jako String 1, jsme umyli naším produktem IMPASOLAR OSC a následně ochránili naším zpevňujícím keramickým polymerem IMPASOLAR NCR, který poskytuje ochranu proti vodě, mastnotě a znečištění až na 5 let. Zároveň vytváří separační vrstvu, čímž snižuje namrzání sněhu a ledu.

 Snímek obrazovky 2023-03-21 v 15.56.40

Snažili jsme se o co nejlepší podmínky na měření, proto jsme test prováděli za jasného počasí bez výrazných změn intenzity slunečního záření.

Způsob měření:
Měření jsme museli realizovat v zátěži, abychom mohli identifikovat rozdíl výkonu dodávaného znečištěnou stranou panelů String 2 a oproti tomu vyčištěnou a ochráněnou stranou panelů String 1. Panely jsme připojili postupně - nejdříve levou vyčištěnou a ochráněnou stranu a následně pravou znečištěnou stranu panelů - na MPPT nabíječku, která byla připojena na cca 50% nabité LIFEPO4 baterie, abychom měli zaručeno, že bude schopna nabíjet maximálním výkonem z panelů. Po připojení FV pole na nabíječku jsme samozrejmě nechali ustálit výkon a až následně jsme pořídili fotografii. Přepnutí mezi poly jsme realizovali cca 2 min po sobě. Výsledek je možno vidět na fotografiích umístěných na začátku článku.