Jak vyčistit špinavou fasádu svépomocí?

Každá fasáda po letech ztrácí část své původní krásy. Pro obnovení původního vzhledu fasády můžete využít služeb specializovaných aplikačních firem. Pokud jste se ale z jakéhokoliv důvodu rozhodli vyčistit špinavou fasádu svépomocí, naše produkty vám s tím pomohou. Firma HF servis s.r.o. je dlouholetým výrobcem spolehlivých čistících i ochranných přípravků na fasády obytných i komerčních domů. Ať už chcete "jen" vyčistit nebo rovnou i ochránit svou fasádu, čtěte dále.

1, Diagnostika a výběr správného produktu

Nejdříve je potřeba určit druh a rozsah současného znečištění. V potaz musíte brát také strukturu materiálů.

Městský smog, prach a špína

Jde o typický problém znečištění domů především ve městech a na frekventovaných ulicích. Pro účinné vyčištění takto znečištěné fasády doporučujeme využít IG 255. Pomocí tohoto produktu vyčistíte fasádu svého domu rychle a jednoduše. Do hloubky odmastí, zbaví fasádu znečištění od exhalací a přitom nezpůsobí povrchovou degradaci podkladu a barev.

Řasy, sinice a další biologické nečistoty na fasádě domu - Jak vyčistit špinavou fasádu wapkou?

Tento problém mnoho lidí řeší právě pouze omytím fasády pomocí wapky (WAP). Nejde ale o dobré řešení, protože řasa stále zůstává v pórech materiálu a časem se problém objeví znovu, např. i s nevzhlednými skrvnami. Časem také řasa silně naruší strukturu omítky a dojde k nevratnému poškození fasády. Proto společně s wapkou použijte i vhodný prostředek, konkrétně IG D 401. S pomocí tohoto produktu lehce vyčistíte mechy, řasy i lišejníky a navíc fasádu ochráníte proti opětovnému organickému znečištění. Prostředek také nemění a nepoškozuje fasádní barvy. Pokud by vám v kanystru produkt zbyl, velmi univerzálně lze využít také na další časté problémy, např. na čištění střech, teras nebo balkónů. S cenou od 1688 Kč jde o velmi dostupný produkt.

Po vyčištění IG D 401 je vhodné použít produkt IG 255 a fasádu dočistit.

2, Mechanické odstranění pevných nečistot pomocí WAP

Nejdříve je potřeba očistit pevné nečistoty s pomocí stroje WAP. Pokud ho doma nemáte, lze si ho půjčit ve specializovaných obchodech či hobby marketech za malý poplatek. Tento krok výrazně pomůže snížit spotřebu produktu.

3, Chemické odstranění nečistot

1, Na plochy znečištěné řasami či jinými biologickými nečistotami použijte produkt IG D 401. Aplikaci provádějte při teplotě min. 10°C. Koncentrát D401 rozmíchejte do teplé vody. Roztok následně rovnoměrně nastříkejte na plochu a nechte 40 minut působit

2,

Ruční aplikace: Nařeďte koncentrát IG 255 v poměru 1:10 s čistou horkou vodou. Nastříkejte nebo naneste pomocí štětce na plochu, nechte působit po dobu 20 minut. K odstranění silné vrstvy nečistot můžete použít kartáč, čímž se výrazně zvýší účinnost produktu. Po vyčištění důkladně opláchněte čistou vodou a nechte zaschnout.

Vysokotlaká aplikace: IG 255 použijte v koncentraci 3 - 5 % na přisávání vysokotlakého zařízení. Produkt můžete zpěnit pomocí pěnové trysky a využít tak sílu autoaktivní pěny. Následně nastříkejte na plochu a nechte působit po dobu 10 minut. K odstranění silné vrstvy nečistot můžete použít rotační trysku, čímž se výrazně zvýší účinnost. Po vyčištění důkladně opláchněte čistou vodou a nechte zaschnout.

3, Po oschnutí podkladu nastříkejte rovnoměrně a celistvě na povrch naředěný produkt IG D 401 jako sanaci pro zamezení znovuvytvoření BIO nečistot (mechů, řas a sinic) a nechte zaschnout /již neoplachujte!/

4, Ochrana fasád

Pokud chcete povrch fasády také ochránit proti opětovnému znečištění, můžete proces doplnit o prostředky zajišťující ochranu fasád proti znečištění. Ochrana zajistí prodloužení životnosti fasád i jejího krásného vzhledu.

Dle druhu fasád využijte:

IG OCHRANA FASÁD SIL - na silikonové a silikátové polystyrénové zateplovací systémy nebo silikonové a silikátové barvy, s životností 3-4 roky

IG OCHRANA FASÁD PAR - na klasické fasády, akrylátové barvy nebo paropropustné polyuretanové zateplovací systémy, s životností 4-5 let

Na povrchu dojde k vytvoření ultratenké hydrofobní vrstvy s ochranou proti vodě, solím, následnému znečištění, usazování povlaků a UV záření. Chrání před vznikem prasklinek způsobených kapilární vodou a mrazem.

5, Možnost online poradenství

Pokud stále tápete, jak svou fasádu co nejlépe ošetřit, rádi zodpovíme vaše dotazy. Stačí nám napsat prostřednictvím kontaktního formuláře zde. Obratem se vám ozveme s odpovědí.